علایم، راه های تشخیص و درمان کم آبی بدن

به گزارش آنی غذا بوشهر کارشناس ارشد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی بوشهر اظهار داشت: کم آبی در بدن به حالتی گفته می شود که بیش ازآنچه آب مصرف می کنید، آنرا از دست دهید.
فاطمه پوربهی روز جمعه اظهار نمود: علل کم آبی مختلف هستند اما شایع ترین دلایل آن بر مبنای گروههای سنی متفاوت می باشد.
وی خاطرنشان کرد: در کودکان، بیشترین دلیل کم آبی بدن، اسهال و استفراغ شدید می باشد درحالی که بیشتر افراد مسن به علت شرایط معمول فیزیولوژیک و همینطور مصرف داروهای مختلف در این سنین، کم آبی را در بدن خود تجربه می کنند.
پوربهی اضافه کرد: نکته بسیار مهم در جلوگیری از کمبود آب در بدن، شناسایی علایم کم آب شدن بدن است، بیشتر افراد با تاکید بر حس تشنگی، نیاز خود به دریافت آب را برآورد می کنند درحالی که تشنگی شاخص مناسبی از نیاز بدن به آب و مایعات نیست.
وی اضافه کرد: خیلی از افراد تا وقتی که آب بدنشان کم نشده باشد، احساس تشنگی نمی کنند درحالی که مصرف آب باید به صورت منظم و قبل از آنکه حس تشنگی شدید روی دهد صورت گیرد.
پوربهی خاطرنشان کرد: کم آبی در نوزادان و کودکان با علائمی مانند بی حالی و گیجی، گریه بدون اشک و خشکی دهان و زبان همراه می باشد.
وی اضافه کرد: اغلب بزرگ سالان به دنبال کم آب شدن بدن با نشانه هایی مانند سرگیجه، سردرد، خستگی و ادرار تیره و کم حجم مواجه می شوند.
پوربهی افزود: کم آبی عوارض بسیار زیادی در بدن شخص بر جای می گذارد. اگر در طولانی مدت به اندازه کافی آب مصرف نشود احتمال به وجود آمدن مشکلات کلیوی، سنگ کلیه و نارسایی های کلیه افزایش می یابد. ضمن آنکه کم آب شدن بدن بویژه در ورزشکاران سبب گرمازدگی و افزایش دمای بدن می شود.
وی اضافه کرد: کم آبی همینطور سبب شوک هایپوولمیک می گردد، حالتی که در آن حجم خون شخص بسیار کاسته شده و فرد را در معرض عوارض ناشی از افت فشارخون و کاهش اکسیژن رسانی به بافت ها قرار می دهد.
وی تاکید کرد: برای جلوگیری از کم آبی در بدن لازم است به صورت متوسط خانم ها روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان و آقایان ۱۰ تا ۱۲ لیوان آب و مایعات مصرف کنند که نصف این میزان باید از آب تأمین شود، بقیه نیاز بدن به آب را میتوان با مصرف سایر مایعات و همینطور مصرف منظم و روزانه میوه و سبزیجات تأمین کرد.
کارشناس ارشد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی بوشهر اظهار داشت: قهوه و چای پررنگ به علت وجود کافئین و کاتچین دارای اثرات دیورتیک و ادرار آوری هستند و مصرف زیاد آنها سبب دفع آب از بدن و تشدید کم آبی می شود.
وی خاطرنشان کرد: نکته بسیار مهم آن است که برای نگهداری بیشتر آب در بدن بخصوص در دمای بالا و تحت فعالیتهای شدید ورزشی و غیر ورزشی، بهتر است بخشی از احتیاج به مایعات در طول روز از نوشیدنی های ورزشی دارای الکترولیت های مورد نیاز بدن مانند سدیم و پتاسیم تأمین شود تا ضمن دریافت کافی آب، الکترولیت هایی که حین تعریق از بدن دفع شده اند هم جایگزین شود.

منبع: