آیا شیرهای كم چرب به آب بسته می شود؟!

به گزارش آنی غذا یك كارشناس صنعت لبنیات با اشتباه دانستن تصور آب بستن به شیرهای كم چرب اظهار داشت: چربی از مواد خشك شیر به حساب می آید و همچون اجزای قابل رویت آن است. به همین علل اگر این ماده در شیر كم شود، حس رقیق یا آبكی بودن محصول ایجاد می شود. شیر كامل ۸۷ درصد آب دارد و در صورت كاهش ماده خشك و بخصوص چربی، حس آبكی بودن یا كمتر خوشمزه بودن كاملا طبیعی است.

حسین چمنی در گفتگو با ایسنا در پاسخ به این سؤال که آیا ارزش غذایی لبنیات کم چرب کمتر از نوع پرچرب آن است؟ اظهار نمود: مواد مغذی مورد نیاز بدن انسان در شش گروه آب، پروتئین، چربی، قند، ویتامین و املاح دسته بندی می شوند که تمام این مواد در لبنیات کم چرب و پرچرب وجود دارد. تنها تفاوت لبنیات کم چرب و پرچرب در درصد چربی آنها بوده و این افزایش یا کاهش میزان چربی فقط در یک بخش یعنی چربی تأثیر گذار است.

به گفته وی، چربی مولد انرژی است و گروه های سنی که کمتر به انرژی نیاز دارند یا افراد دارای اضافه وزن بهتر است از محصولات کم چرب استفاده کنند. البته به این نکته باید دقت کنیم که چهار ویتامین AوDوE و K محلول در چربی هستند و این ویتامین ها نقش کلیدی زیادی در بدن ایفا می کنند. مثلا ویتامینD در غذاها خیلی کم وجود دارد و سبب جذب حداکثری کلسیم در بدن می شود. با کاهش میزان چربی، میزان این چهار ویتامین کاسته می شود. از آنجائیکه میزان چربی شیر متعادل و مطابق نیاز انسان است، سفارش می شود گروه های سنی مختلف تا حد امکان از شیر کامل استفاده کنند.

چمنی در بخش دیگری از صحبت هایش به درج درصد چربی روی محصولات لبنی اشاره نمود و اظهار داشت: بنا بر نظر استاندارد، صنایع تبدیلی موظف می باشند روی محصولاتی که چربی ۳درصد و بیشتر دارند کلمه “پرچرب” درج کنند، در حالیکه شیر کامل معادل ۳.۲ تا ۳.۵ درصد چربی دارد و نباید پرچرب معرفی و سبب نگرانی مردم شود. خوشبختانه محصولات لبنی از بدون چربی (حداکثر ۰.۵ درصد)، کم چرب (تا ۱.۵ درصد)، نیم چرب (تا ۲.۵ درصد) و شیر کامل تولید می شود و در اختیار مردم قرار دارد. در کشورهای آسیای میانه و حوزه CIS شیر با چربی ۶ و ۱۰ درصد تولید و مصرف می شود که اینگونه شیرها در رده پرچرب قرار می گیرند.

وی با اشاره به اینکه چربی سبب غلظت بیشتر محصولات لبنی می شود و از سویی طعم خوشمزه تری به آن می دهد، اظهار داشت: نسل قدیم به محصولات پرچرب علاقه بیشتری نشان می دهند ولی نسل جدید لبنیات کم چرب را به علت پایین بودن میزان کالری کمتر، بیشتر در رژیم غذایی خود قرار می دهد.

این کارشناس صنعت لبنیات در پاسخ به این سؤال که آیا این تصور که علت رقیق بودن شیر، ماست و خامه کم چرب به علت افزودن آب به این محصولات است؟ اظهار نمود: چربی از مواد خشک شیر به حساب می آید و همچون اجزای قابل رویت آن بوده و بخصوص از راه حس چشایی کاملا قابل تشخیص می باشد. بنابراین اگر این ماده در شیر کم شود، چنین حسی در مصرف کننده ایجاد می شود، اما مطمئن باشید که اضافه کردن آب به شیر اتفاق نمی افتد. شیر کامل ۸۷ درصد آب دارد و در صورت کاهش ماده خشک بخصوص چربی، حس آبکی بودن یا کمتر خوشمزه بودن کاملا طبیعی است. البته دستگاه های نظارتی برای پیشگیری از تقلب همواره میزان ماده خشک شیرهای موجود در بازار را رصد کرده و مردم هم می توانند در صورت تردید با مستندات آزمایشگاهی شکایت کنند.

این کارشناس صنعت لبنیات در انتها اظهار داشت: درصد چربی شیر گاو ۳.۲ تا ۳.۵ درصد است و بنا بر نظرکارشناسان نوع و میزان چربی موجود درشیر برای بدن انسان مفید می باشد.

منبع: