دكترای تغذیه تاكید كرد؛ چی بخوریم که سرما نخوریم

به گزارش آنی غذا، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن اشاره به این که در فصل سرد سال امکان مبتلا شدن به عفونت های تنفسی افزایش خواهد یافت، بر لزوم مصرف آنتی اکسیدان کافی به منظور تقویت ایمنی بدن تصریح کرد
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، آرزو رضازاده اظهار داشت: به صورت کلی کالری و ریزمغذی های مورد نیاز در شرایط و فصول مختلف، تفاوتی ندارد و توجه و تنوع در مصرف گروههای اصلی مواد غذایی مطابق با هرم تغذیه ای در هر فصلی سفارش می شود. وی ادامه داد: البته در ایام سرد باید مصرف آنتی اکسیدان ها را افزایش داد چونکه به دلیل شرایط موجود، زمان بیشتری در فضای بسته سپری می شود و افراد در معرض ابتلاء به عفونت های تنفسی قرار می گیرند. به قول رضازاده، در فصل سرد به دلیل خشکی هوا، رطوبت لایه مخاط دستگاه تنفسی و توان لایه مخاطی برای دفع ذرات میکروبی و ویروسی کاسته می شود. وی ضمن اشاره به این که میوه ها، سبزی ها، گروه نان و غلات و سایر گروههای اصلی مواد غذایی آنتی اکسیدان مورد نیاز بدن را تأمین می کنند، اضافه کرد: مواد غذایی سرشار از ویتامین A و پیش سازهای آن، ویتامین C، ویتامین E و ویتامین D آنتی اکسیدان ها قوی هستند که مصرف روزانه آن سفارش می شود. رضازاده اظهار نمود: میوه های زرد و قرمز همچون خرمالو و سبزیجاتی مثل کدو حلوایی که در این فصل به وفور در دسترس هستند، پیش سازهای ویتامین A یا همان کاروتن های مورد نیاز بدن را تأمین می کنند. انواع فلفل شیرین، فلفل سبز و فلفل دلمه ای به صورت خام سرشار از ویتامین C هستند. وی با تکیه بر ضرورت مصرف سبزیجات سبزرنگ همچون سبزی خوردن، کاهو و اسفناج به دلیل افزایش مقاومت بدن در مقابل عفونت های تنفسی، خاطرنشان کرد: ویتامین E موجود در دانه های روغنی و روغن های سالم همچون روغن ذرت و زیتون، آنتی اکسیدان هایی هستند که نقش بسزایی در خنثی کردن مواد اکسیداتیو موجود در بدن دارند. دکترای علوم تغذیه اظهار داشت: متخصصان هیچ وقت به افراد سفارش نمی کنند مصرف روغن را به صورت کامل قطع کنند. همینطور مغزهایی مثل گردو و دانه های روغنی که حاوی اسیدهای چرب امگا -۳ هستند، خاصیت ضد التهابی دارند و مصرف آن برای افراد مبتلا به عفونت های تنفسی هم مفید می باشد. رضازاده ضمن اشاره به وجود امگا -۳ در آبزیان هم اظهار داشت: ماهی های همچون قزل آلا و کیلکا به دلیل دسترسی و قیمت ارزان تر، منبع مناسبی برای تأمین امگا -۳ و ویتامین D محسوب می شوند. همینطور برگ تازه خرفه هم سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است. عضو هیئت علمی دانشگاه لبنیات را هم مملو از ویتامین D، A، C و E اعلام نمود و اظهار داشت: سفارش می شود روزانه دو تا سه واحد لبنیات مصرف شود؛ یک لیوان شیر، یک لیوان ماست، دو لیوان دوغ یا ۴۵ گرم پنیر هر کدام یک واحد محسوب می شوند. وی، روی و آهن را یکی از مهم ترین مواد معدنی و منابع تأمین آنتی اکسیدان بدن دانست و اظهار داشت: این دو ماده معدنی در فصول سرد سال به افزایش مقاومت بدن در مقابل عفونت ها کمک می کنند. از طرفی روی در مواد غذایی در دسترس همچون غلات به وفور یافت می شود. البته نان های سبوس دار با رنگ تیره مقدار روی بیشتری دارند. به صورت کلی باید توجه کرد نان، تخمیر شده باشد. انواع مغزها، دانه ها، گوشت ها و آبزیان هم حاوی روی و آهن هستند. دکترای تغذیه در مورد باور برخی در خصوص وجود تاثیر مستقیم سردی هوا و افزایش وزن، خاطرنشان کرد: یکی از علل این امر کوتاه شدن روز، گذراندن زمان بیشتر در منزل و تمایل به ریزه خواری در اوقات فراغت بخصوص مصرف مواد غذایی شیرین و چرب فاقد ریزمغذی های ارزشمند، با کالری بالا عنوان می شود. ایشان در ادامه بیان نمود: نوع پوشش در فصل سرد، زاویه مایل تابش خورشید و به صورت کلی کمتر در معرض نور آفتاب بودن، منجر به کمبود ویتامین D در بدن می شود. تحقیقات نشان می دهد کمبود ویتامین D، تغییر خلق و خو در افراد را به همراه دارد که خود یکی از مهم ترین عوامل گرایش افراد به خوردن شیرینی جات است. همین مساله باعث افزایش وزن می شود. رضازاده، کاهش مصرف مایعات در فصل سرد را از دیگر علل اضافه وزن دانست و اظهار داشت: دهیدراته شدن بدن بر میزان سوخت و ساز تاثیر می گذارد و متابولیسم را می کاهد. ضروری است در فصول سرد به دلیل خروج کمتر از منزل، امکان تحرک در منزل فراهم گردد. وی ادامه داد: در ایام سرد مواد غذایی باید کنترل شده مصرف شود و در زمان احساس احتیاج به مصرف مواد غذایی، انتخاب های سالم تری همچون میوه و سبزی صورت گیرد. این مواد به دلیل فیبر بالا جذب قند را آهسته تر و از افزایش وزن جلوگیری می کنند. رضازاده با اشاره به اینکه در فصول سرد سال آلودگی هوا هم افزایش خواهد یافت، اظهار نمود: مواد سرشار از آنتی اکسیدان، سلنیوم، گوگرد و منیزیم خاصیت سم زدایی دارند و به دفع آلاینده های از بدن کمک می کنند. سیر، پیاز، مغزها، گوشت ها، قارچ، برخی میوه ها همچون موز و سبوس موجود در غلات سرشار از این مواد هستند و در اینروزها بر مصرف آنها تاکید می شود. همینطور مصرف روزانه ۳ تا ۵ واحد سبزیجات با رنگ تیره به دلیل داشتن منیزیم، فیبر و ویتامین C هم سفارش می شود. او در آخر ضمن اشاره به نقش فیبر در دفع آلاینده از سیستم گوارشی، خاطرنشان کرد: هر سهم سبزیجات معادل یک لیوان سبزیجات خام خورد شده، نصف لیوان سبزیجات پخته، نصف هویج یا پیاز است. به صورت کلی با دریافت روزانه ۴۰۰ گرم میوه و سبزی در مجموع، فیبر کافی بدن تأمین می شود.

منبع: