گزارش مهر؛ تبعات حذف لبنیات از سبد غذایی

آنی غذا: شیر و لبنیات، بخش مهم سبد غذایی افراد هر جامعه ای را تشکیل می دهد که حذف آنها بهر دلیلی، تبعات ناگواری برای سلامت جامعه دارد.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، مصرف روزانه شیر و لبنیات و قرار دادن این محصولات خوراکی در سبد غذایی، می تواند به سلامت جسمی و روانی آحاد مردم جامعه کمک نماید و عکس این مساله هم می تواند اتفاق بیافتد. یعنی اگر مصرف شیر و لبنیات از سفره مردم حذف شود، در آینده ای نه چندان دور، افرادی را خواهیم دید که گرفتار ضعف جسمانی و ذهنی هستند. نتایج مطالعات پزشکی نشان میدهد که مصرف لبنیات پرچرب از قبیل پنیر، ماست و شیر کامل به پیش گیری از حملات قلبی، سکته مغزی و دیگر بیماریهای قلبی و عروقی کمک می نماید. شاید همین مطالعه از صدها و هزاران مطالعه دیگر، کافی باشد که به اهمیت مصرف شیر و لبنیات پی ببریم. قطعاً، هزینه های درمان بیماریها بمراتب بیشتر و سنگین تر از سرمایه گذاری بر روی تغذیه سالم جامعه است. سفارش متخصصان تغذیه، مصرف روزانه شیر و البته سایر مواد لبنی است. البته، اولویت با خوردن شیر پاستوریزه است که بدن در مقابل میکروب ها و…، مقاوم باشد. اما، واقعیت امر، نمی توان جرأت کرد و روزی یک لیوان شیر خورد. در آن صورت باید از سایر هزینه های روزانه زندگی چشم پوشی نماییم که ممکن نیست. این مشکلات در حالی مطرح می شود که دست اندرکاران صنعت لبنیات نیز از شرایط پیش آمده راضی نیستند و معتقدند هزینه های تولید محصولات لبنی، با درآمد آنها همخوانی ندارد. علی عسگری رییس کمیسیون کشاورزی مجلس اظهار داشت: امنیت غذایی یکی از مباحث جدی جوامع بشری است که به امنیت ملی گره خورده و چنانچه تمامی کشورها نقشه راه برمبنای برنامه کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت حرکت نکنند، گرفتار لطمه می شوند. وی ادامه داد: امروز اگر در عرصه مصرف لبنیات به عنوان غذای سالم ۱۰۰۰ تومان پول بدهیم یعنی ۱، ۰۰۰ تومان بیشتر برای تولید هزینه نماییم، نیازی نیست که ۱۰ برابر برای حوزه درمان هزینه نماییم. شهیاد آبنار مدیرکل تجاری داخلی وزارت جهاد کشاورزی، با اشاره به این که تامین امنیت غذایی پایدار یکی از با اهمیت ترین پروتکل ها در تمامی کشورها است، اظهار داشت: تامین امنیت غذایی پایدار شامل موجودی کالا، موجودی غذا، در دسترس بودن غذا، اقتصادی بودن و سلامت است و اینها فقط توجیه مداخله گری دولت در بحث بازار نیست. وی با اشاره به این که در توزیع یارانه خطا و ایراداتی وجود دارد، اضافه کرد: در جلسه ای که با انجمن مواد لبنی داشتیم، پیشنهاداتی درباب قیمت گذاری دستوری داده شد چونکه دولت بواسطه تامین کالاهای اساسی میلیاردها دلار هزینه می کند که تمامی دهک های جامعه از آن بهره مند می شوند که در نهایت بواسطه خطا و ایرادات توزیع یارانه، دولت مکلف به هدفمندی یارانه ها است. آبنار اظهار داشت: سیاست وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی امنیت غذایی، پشتیبانی از بخش تولید است که بنا بر پیشنهادات انجمن مواد لبنی، باید در مباحث حکمرانی موضوع حذف قیمت گذاری دستوری مطرح شود تا در قالب طرح جامع اجرا شود. سید احمد مقدسی دست اندرکار صنعت لبنیات، در واکنش به پرداخت یارانه به ۸۵ میلیون نفر اظهار داشت: حالا طبقات بالا بیشترین یارانه را از محصولات لبنی بواسطه قدرت خرید و فرهنگسازی دارند، در صورتیکه با آزادسازی نرخ ارز، مابه التفاوت ۱۲ میلیارد دلار می تواند در توزیع شیرمدارس، پرداخت یارانه به دهک های ضعیف و مشوق صادراتی استفاده نماید. وی با تأکید بر حذف قیمت گذاری دستوری اشاره کرد: دولت بواسطه اختصاص ارز در امر قیمت گذاری دخالت کرده است، در صورتیکه ما خواهان حذف قیمت و پرداخت مابه التفاوت نرخ ارز توسط دولت به اقشار لطمه پذیر هستیم. غلامعلی سلیمانی عضو هیأت مدیره صنایع لبنی، اقتصاد دستوری را عامل رانت و توسعه فقر دانست و اضافه کرد: حالا نمی دانیم چقدر یارانه در داخل و چقدر در خارج مصرف می شود. به عنوان مثال درباب شیرخشک بچه از اوکراین و قزاقستان با نرخ ۱۰ دلار می رود، اما از ایران با ۲ دلار صادر می شود. علی مروی فعال اقتصادی، با اشاره به این که جمعیت خط فقر مطلق در کشور ۳۰ درصد را رد کرده است، اظهار داشت: یارانه کالا و سرکوب قیمت کالاها تنها به نفع پرمصرف ها است. حذف شیر و لبنیات از سبد غذایی مردم، خصوصاً طبقه کم درآمد و محروم جامعه، تبعات و لطمه های ناگواری در پی خواهد داشت؛ به شکلی مجبور خواهیم شد چندین برابر یارانه شیر و لبنیات را صرف درمان بیماران نماییم که گرفتار بیمارستان ها خواهند شد. شاید اگر امروز برای تهیه شیر و لبنیات، به مردم یارانه ندهیم، فردا باید ۱۰۰۰ برابر آنرا بابت درمان بیماریها هزینه نماییم. احمد اسماعیل زاده مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در دومین همایش صنعت لبنیات ایران، اظهار داشت: پایین بودن سرانه مصرف شیر و لبنیات در کشور برخلاف سفارش های تغذیه ای از طرف وزارت بهداشت است. درحالی که سه واحد مصرف لبنیات در روز سفارش شده، اما میزان و میانگین مصرف فعلی کشور، یک واحد در روز است. وی با اشاره به هدفگذاری وزارت بهداشت برای افزایش سرانه مصرف لبنیات در کشور که می بایست در ۱۴۰۵ نسبت به ۱۴۰۲ حداقل ۲۵ درصد رشد داشته باشد، اضافه کرد: استراتژی دوم وزارت بهداشت، برای افزایش سرانه مصرف لبنیات در کشور، دسترسی به شیر و لبنیات ارزان است که باید بسادگی فراهم باشد.