یك استاد محیط زیست: کمتر از ۸ درصد پسماندهای کشور بازیافت می شوند

به گزارش آنی غذا، خوزستان استاد دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اعلان اینکه هم اکنون بیش از ۹۲ درصد پسماندها دفع و کمتر از هشت درصد بازیافت می شوند، اظهار داشت: کمتر از ۲۵ درصد پسماندهایی که دفع می شوند، بصورت بهداشتی دفع می شوند که این شرایط می تواند سبب انتشار بیماریها شود.

دکتر افشین تک دستان در نشست تخصصی بررسی آلایندگی ها در خوزستان با تکیه بر شناخت مسئولیت های اجتماعی که امروز (۷ آذرماه) در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز برگزار شد، ضمن اشاره به انواع آلاینده ها اظهار داشت: خوزستان یکی از استانهای صنعتی و خیلی مهم است که ۲۵ درصد صنایع در این استان مستقر هستند. از طرفی دارای کشاورزی زیاد و بزرگترین رودخانه دارای سابقه کشتیرانی است.

به گزارش آنی غذا به نقل از ایسنا، وی ادامه داد: یکی از معضلات مهم درباب آلاینده ها، مربوط به پسماندها است که از منابع شهری، صنعتی و جاهای مختلف تولید می شوند. سرانه ی تولید پسماند شهری در ایران ۷۰۰ گرم تا یک کیلوگرم به ازای هر شهروند است که این رقم در اهواز ۹۰۰ گرم و در روستاها چیزی حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ گرم است بدین سبب میزان زباله های شهری بسیار زیاد است.

استاد مهندسی محیط زیست دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بیان کرد: در خوزستان به ازای هر تخت بیمارستانی ۲.۵ تا ۳.۵ کیلوگرم پسماند بیمارستانی تولید می شود؛ حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد این پسماندهای خطرناک هستند و جمع آوری و حمل و نقل این پسماندها بر عهده وزارت بهداشت است که زیر نظر سازمان حفاظت محیط زیست صورت می گیرد.

۷۰ درصد پسماندهای کشور، فسادپذیر هستند

تک دستان ضمن اشاره به اهمیت مدیریت پسماندهای شهری بیان کرد: بیشتر پسماندهای ایران و تقریباً حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد پسماندهای کشور، پسماندهای فسادپذیر و تر هستند که در استانهای شمالی این رقم ۸۰ درصد است. این در شرایطی است که پسماندهای تر سبب جلب حشرات، حیوانات موذی، ایجاد شیرابه و آلودگی می شوند.

وی اشاره کرد: در بعضی کشورهای ایالات متحده و اروپا میزان پسماندهای فسادپذیر ۱۰ تا ۱۲ درصد و در بعضی کشورهای اروپایی و آسیایی پیشرفته میزان پسماندهای فسادپذیر صفر است و بازیافت زباله و تهیه کود را انجام می دهند.

جمع آوری پسماندهای بیمارستانی خطرناک توسط زباله گردها

استاد مهندسی محیط زیست دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اظهار داشت: هم اکنون بیش از ۹۲ درصد پسماندها دفع و کمتر از ۸ درصد بازیافت می شوند. کمتر از ۲۵ درصد پسماندهایی که دفع می شوند، بصورت بهداشتی دفع می شوند که این شرایط می تواند سبب انتشار بیماریها شود.

وی اضافه کرد: مشاهده می شود که بازیافت پسماند در اهواز توسط زباله گردها صورت می گیرد. برمبنای مطالعات مختلفی که در خوزستان داشتیم کودکان و افراد دوره گرد حتی از پسماندهای بیمارستانی خطرناک هم بازیافت انجام داده اند.

تک دستان اظهار داشت: مباحث مربوط به محیط زیست با یکدیگر ارتباط دارند و نمی توان پسماند را از آلودگی هوا جدا کرد.

وی درباب آلودگی آب نیز بیان کرد: مصرف آب به ازای هر شهروند ایرانی بصورت میانگین ۲۰۰ لیتر در روز است. با عنایت به کمبود منابع آب در جهان، امروزه پساب تصفیه شده فاضلاب، منبع آب است و از فاضلاب تصفیه شده برای مصارف مختلف استفاده می شود. در جهان از فاضلاب تصفیه شده پس از رعایت استانداردهای مختلف برای مصارف مختلف و حتی برای شرب استفاده می شود.

استاد مهندسی محیط زیست دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اظهار داشت: فضانوردان ناسا هم به جهت اینکه ۳.۵ لیتر آب به فضا ببرند باید ۸ هزار دلار آمریکایی هزینه کنند بدین سبب تصفیه فاضلاب را در فضا انجام می دهند. در ایران نیز باید از فاضلاب تصفیه شده حداقل برای مصارف کشاورزی و آبیاری استفاده گردد.

وی اضافه کرد: باید فاضلاب را تصفیه نماییم تا هم آب آلوده نشود و هم از آن استفاده مجدد داشته باشیم. هم اکنون فاضلاب شهری جزو آب آلوده شیرین به حساب می آید که با تصفیه آن می توان در مصارف مختلف از آن بهره برد و در جهان نیز این کار در حال انجام می باشد.

ورود فاضلاب به رودخانه کارون از بیش از ۲۰ نقطه

تک دستان ضمن اشاره به ورود فاضلاب به رودخانه کارون اظهار داشت: هم اکنون فاضلاب ۲۰۰ هزار نفر در غرب اهواز به سمت تصفیه خانه می رود؛ این جمعیت درحال افزایش ظرفیت به ۴۰۰ هزار نفر است. متاسفانه هنوز تصفیه خانه شرق اهواز که جمعیت وسیعی را در خود جای داده، راه اندازی نشده است. بدین سبب هنوز خیلی از فاضلاب ها بدون تصفیه و از بیش از ۲۰ نقطه وارد رودخانه کارون می شود.

وی اضافه کرد: زهاب های کشاورزی، پساب های مراکز پرورش ماهی، پساب های صنعتی نیز از دیگر منابع آلاینده آب هستند. باید توجه گردد خیلی از تصفیه خانه ها قدیمی هستند و بیش از ۳۰ تا ۴۰ سال قدمت دارند.

استاد مهندسی محیط زیست دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ضمن اشاره به اجرای طرح غدیر و بهبود کیفیت آب در بعضی شهرها اظهار داشت: مسائل مربوط به محیط زیست بسیار وسیع هستند و می توان بصورت تخصصی هر کدام از این موضوعات را پیگیری کرد.