عضو هیأت علمی گروه تغذیه؛ تغذیه چگونه سبب طول عمر می شود

آنی غذا: عضو هیات علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران، در ارتباط با اهمیت تغذیه و طول عمر بشر، نکاتی را توضیح داد.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، حامد پورآرام اظهار داشت: یکی از آرزوهای دیرینه بشر طول عمر باکیفیت است. البته طولانی بودن عمر بدان مفهوم که دور از انواع و اقسام بیماری ها و مشکلات و عواقب آن بیماری باشد. بنابراین در این مورد بررسی ها و تحقیقات بسیار گسترده ای صورت گرفته است. وی ادامه داد: ما واژه ای داریم به نام “امید به زندگی”، امید به زندگی به زبان ساده به این مفهوم است فردی که در یک کشور به دنیا می آید انتظار می رود چقدر عمر کند طبیعتاً عوامل بسیار متنوعی می تواند در امید به زندگی نقش داشته باشند و در واقع بین پیشرفت های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، پزشکی و نظام سلامت هر کشور و امید به زندگی رابطه نزدیک وجود دارد. هم اکنون در کشورهای اروپایی و ژاپن امید به زندگی بالای ۸۰ سال است، در عین حال کشورهایی هستند که امید به زندگی در آنها حدود ۶۰ سال است. یعنی فردی که در یک کشور اروپایی متولد می شود انتظار می رود که طول عمر او بیست سال بیشتر از فردی که در کشورهای آفریقایی متولد می شود، باشد. بنابراین این مورد مورد توجه محققین است که چرا این میزان اختلاف وجود دارد. پورآرام افزود: بررسی های انجام شده نشان داده است عوامل بسیار متنوعی می توانند بر طول عمر تاثیر بگذارند، به صورت مثال چه چیزهایی سبب افزایش طول عمر می شود، فرد در طول زندگی چند بار بیمار می شود، عواقب آن بیماری به چه اندازه شدت دارد و در نهایت این بیماری در چه مدت به مرگ منتهی می شود. ما یک تعبیر دیگری به نام سالهای از دست رفته عمر هم داریم. از این تعبیر بدین منظور استفاده می شود که بدانیم اگر فردی مقرر است مثلا ۸۰ سال عمر کند، چه مدتی از عمر خویش را بدون هیچ بیماری گذرانده است، چه مدتی از عمر را با بیماری سپری کرده و آیا زودتر از آن چیزی که بنظر می رسید فوت شده یا خیر. بر این اساس نتیجه می گیریم که به منظور افزایش طول عمر در جوامع یا باید از بروز بیماری جلوگیری نماییم و یا در صورت بیمار شدن، عواقب سو آنرا به حداقل رسانده و تأثیرات منفی آنرا به حداقل برسانیم. بنابراین مطالعات اپیدمیولوژیک زیادی در این حوزه انجام شد و نتایج این مطالعات نشان داد که عوامل خطر غذایی بیشترین نقش را در کاهش طول عمر مفید افراد دارند. وی ادامه داد: محققان در یک بررسی در سال ۲۰۱۹ به این نتیجه رسیدند که عوامل خطر غذایی بیشترین نقش را در کاهش طول عمر دارند. بر این اساس مصرف طولانی مدت غذای ناسالم، کشیدن سیگار، زندگی بدون تحرک، سه عامل بسیار اساسی هستند که در نهایت می توانند منجر به انواع بیماری ها مانند: فشار خون، چربی خون، دیابت و چاقی شوند. در این حال بررسی ها نشان داد عوامل خطر غذایی که نسبت به بقیه موارد تاثیر بیشتری دارند شامل عدم مصرف کافی میوه، عدم مصرف غلات کامل و مصرف بالای سدیم (نمک) هستند. عضو هیأت علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار داشت: برای یک دوره طولانی مطالعات تغذیه روی تاثیر یک ماده مغذی به تنهایی متمرکز بود (مانند کمبود یک ویتامین و یا یک ماده معدنی) توجیه این مطالعات هم ساده بود چون فرضیه مشخصی برای آن وجود داشته و مکانیسم اثر و نتیجه کمبود آن ماده مغذی در بدن قابل رهگیری و معتبر بود. در واقع کمبود یک ویتامین یا یک ماده معدنی عوارضی ایجاد خواهد نمود و نتایج محسوس تری به دنبال دارد. البته این نتایج توسط مصرف کنندگان و تولید کنندگان مکمل می تواند سو تعبیر شود. به صورت مثال وقتی مطالعات نشان داد که مصرف ویتامین E با افزایش طول عمر ارتباط دارد، شاهد هجوم مردم به داروخانه ها برای خرید این ویتامین بودیم. وی تصریح کرد: از آنجائیکه ما روزانه مجموعه ای از مواد غذایی را که بر هم تاثیر می گذارند مصرف می نماییم، تمرکز محققین روی الگوهای غذایی منعکس شد. یک الگوی غذایی مجموعه ای از تمام غذاها و نوشیدنی هایی است که فرد به صورت معمول می خورد و اجزای آن به صورت هم افزایی روی سلامت تاثیر می گذارند. ازاین رو الگوهای غذایی به صورت کلی نسبت به مواد غذایی و مواد مغذی به تنهایی، پیشگویی کننده بهتری از وضعیت سلامت و خطر بیماری ها هستند. طبق یک اصل کلی، الگوی غذایی سالم می باشد که، مواد مغذی بیشتر را در کالری محدودتر تأمین کند. یک الگوی غذایی سالم می تواند سلامت فرد را در هر دوره زندگی تحت تاثیر قرار داده نه تنها برای حال حاضر فرد بلکه برای دوره های بعدی زندگی و حتی برای نسل های آینده مفید باشد. هر چه این الگوهای غذایی سالم در دوره های اولیه زندگی رعایت شود، اثرات بهتر و مفهوم دار تری را برای دوره های بعدی زندگی خواهد داشت. پورآرام اظهار داشت: نکته مهم دیگر تغییرات آب و هوایی است بدین مفهوم که تأمین مواد غذایی سالم نباید سبب اثرات مخرب و برگشت ناپذیر برای محیط زیست باشد. ازاین رو در نظر داریم در کنار معرفی الگوهای مفید غذایی، تاثیر آنها را روی محیط زیست هم بررسی کرده و یک الگوی غذایی پایدار را معرفی نماییم.

منبع: