خوردن کدام مواد غذایی موجب پوکی استخوان می شوند

به گزارش آنی غذا، رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، رژیم غذایی نامناسب و کم تحرکی را از علل مهم افزایش شیوع پوکی استخوان مطرح کرد.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، فرشته فزونی عنوان کرد: پوکی استخوان بیماری شایعی است که خطر شکستگی خودبه خودی استخوان ها را بیشتر می کند. به نقل از ایشان، درصورت کم تحرکی (فعالیت بدنی کم) یا رژیم غذایی نامناسب، استخوان ها شکننده می شوند و خطر پوکی استخوان افزایش خواهد یافت. فزونی با تکیه بر نقش مؤثر کلسیم در سلامت استخوان ها اظهار داشت: کلسیم یکی از مهم ترین و اصلی ترین مواد سازنده اسکلت بدن است و برای حفظ عملکرد اعصاب و عضلات ضروری می باشد. وی تصریح کرد: با افزایش سن، توانایی جذب کلسیم از راه روده ها کاسته می شود، ازاین رو باید با مصرف بیشتر مواد غذایی حاوی کلسیم، کمبود کلسیم مورد نیاز بدن جبران شود. رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه کرد: با عنایت به تسریع از دست دادن توده استخوانی بعد از یائسگی، زنان از این نظر در معرض خطر بیشتری قرار دارند. فزونی تصریح کرد: دریافت میزان کافی کلسیم و ویتامین D همراه با فعالیت بدنی سبب افزایش ذخیره استخوانی کلسیم می شود. به نقل از ایشان، ویتامین D به جذب کلسیم و فسفر از روده کمک کرده و کمبود طولانی مدت آن منجر به کاهش جذب کلسیم می شود و خطر پوکی استخوان را بیشتر می کند. فزونی لبنیات را یکی از منابع خوب کلسیم برشمرد و اضافه کرد: فراورده های لبنی مانند شیر، پنیر، ماست و…، از منابع غنی کلسیم هستند. این کارشناس تغذیه تاکیدکرد: تمامی عوامل کمک کننده به جذب کلسیم به مقدار مناسب و با بهترین فرمولاسیون در شیر وجود دارد. رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با تکیه بر جذب کمتر کلسیم لبنیات پرچرب به افراد سفارش کرد: حتما در رژیم غذایی روزانه خود از مقدار کافی لبنیات پاستوریزه کم چرب استفاده کنید. ایشان در ادامه به نتایج تحقیقاتی اشاره نمود که در مورد ارتباط مصرف ناکافی شیر و لبنیات در دوران کودکی و نوجوانی با کاهش قابل توجه حجم توده استخوانی لگن و افزایش ریسک شکستگی در سنین بالاتر انجام شده بود. این کارشناس تغذیه تصریح کرد: کودکان یک تا پنج ساله باید حتما روزانه دو واحد شیر و لبنیات مصرف کنند. به نقل از ایشان، یک واحد از گروه شیر و لبنیات معادل یک لیوان شیر یا ماست یا ۴۵ تا ۶۰ گرم پنیر یا دو لیوان دوغ کم نمک است. فزونی، میزان کلسیم مورد نیاز روزانه را در بزرگسالان ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی گرم عنوان نمود. به نقل از ایشان، گروه سنی ۵ تا ۱۸ سال روزانه سه واحد، افراد ۱۸ تا ۵۹ سال؛ روزانه دو تا سه واحد، افراد بالای ۶۰ سال روزانه حداقل سه واحد، زنان حامله و شیرده روزانه به سه تا چهار واحد شیر و لبنیات نیاز دارند. این کارشناس تغذیه، خامه و کره را حاوی چربی برشمرد که از نظر تغذیه ای در گروه شیر و لبنیات قرار نمی گیرند و به افراد سفارش کرد به میزان بسیار کم از این مواد مصرف کنند. فزونی، مصرف منابع غذایی حاوی منیزیم را نیز برای جلوگیری از پوکی استخوان ضروری دانست و تصریح کرد که آجیل و سبزی های برگ سبز تیره حاوی منیزیم هستند. وی، مصرف زیاد نمک را در افزایش ریسک پوکی استخوان مؤثر دانست و اظهار نمود: غذاهای پرنمک، تنقلات شور و غذاهای کنسروی به دلیل دارا بودن بیش از اندازه نمک سبب افزایش دفع کلسیم از بدن می شود و امکان دارد از این راه در کاهش تراکم استخوان ها و افزایش شکنندگی آنها مؤثر باشند. فزونی به افراد پیشنهاد کرد به جای نمک زیاد از ادویه ها، گیاهان معطر، سیر و لیمو بهره گیرند. وی، نوشابه های گازدار را حاوی اسید فسفریک برشمرد که مانع جذب کلسیم موجود در مواد غذایی می شوند. فزونی تصریح کرد: منابع غذایی کلسیم مؤثرتر از مکمل های کلسیم هستند و در صورتیکه به هر علت فردی نتواند در برنامه غذایی خود کلسیم کافی بگنجانند می توان با نظر پزشک از مکمل ها استفاده کرد. وی، انواع حبوبات (نخود و لوبیا، عدس، ماش) میوه ها و سبزی هایی مانند پرتقال، جعفری، کلم پیچ، گل کلم، کلم بروکلی و بادام و کنجد را از دیگر منابع غذایی حاوی کلسیم برشمرد. این کارشناس تغذیه تصریح کرد: مقدار کلسیمی که از راه مواد مذکور به بدن می رسد، به هیچوجه تأمین کننده نیاز بدن نیست و صرفا روشی کمکی برای تأمین کلسیم است. در ضمن زیاده روی در مصرف مغزدانه ها باعث اضافه وزن و چاقی می شود. فزونی ضمن اشاره به وجود فیتات در حبوبات اظهار داشت: فیتات با جذب کلسیم تداخل دارد ازاین رو برای کاهش فیتات سفارش می شود حبوبات را یک شب در آب خیسانده و آب آنرا دور بریزید. رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: با عنایت به اجرای برنامه مکمل یاری با ویتامین D همه افراد می توانند برای اطلاع از نحوه مصرف مکمل ها به مراکز، پایگاه ها و خانه های بهداشت مراجعه نمایند. او در آخر، مصرف غذاهای حاوی امگا ۳، منیزیم، ویتامین C، ویتامین K و پروتئین را برای سلامت استخوان ها ضروری برشمرد و به افراد سفارش کرد همیشه وزن خودرا در محدوده ایده ال حفظ نموده و از افزایش وزن یا لاغری مفرط پیشگیری کنند.