احتیاط هایی درباره ی مصرف گوشت سفید

آنی غذا: یک مطالعه بزرگ چندساله در ایتالیا نشان داد مصرف بالاتر از ۲۸۰ گرم گوشت سفید مانند مرغ در هفته با افزایش ۲۷ درصدی مرگ ومیر ناشی از علل مختلف مرتبط می باشد و نرخ مبتلاشدن به سرطان های دستگاه گوارش را بالاتر از دو برابر می کند.
به گزارش آنی غذا به نقل از ایسنا، سال هاست باور رایج این است که گوشت قرمز را با گوشت سفید مانند گوشت مرغ جایگزین نماییم تا علاوه بر بهره مندی از این منابع پروتئینی، به کاهش خطرات برای سلامتی مانند افزایش کلسترول، سرطان و التهاب کمک نماییم، اما مطالعه جدید دریافته است خوردن مرغ و سایر طیور با افزایش قابل توجه خطر مرگ ناشی از سرطان دستگاه گوارش و سایر علل مرتبط می باشد.
به گزارش «ریل سیمپل»، متخصصان در این مطالعه که در نشریه «مواد مغذی» (Nutrients) انتشار یافت، ۴۸۶۹ شرکت کننده از جنوب ایتالیا را که قسمتی از مطالعات طولانی مدت بزرگ تری بودند و موافقت کردند نظرسنجی های مربوط به رژیم غذایی و سبک زندگی را پاسخ دهند، پیگیری کردند.
در طول دوره مطالعه که از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۲۴ ادامه داشت، اطلاعاتی در مورد مصرف گوشت با تقسیم بندی به گوشت قرمز و سفید به اشتراک گذاشته شد و متخصصان علت مرگ افرادی را که فوت کردند، پیگیری کردند.
این مطالعه نشان داد آنهایی که در هفته بالاتر از ۳۰۰ گرم گوشت پرندگان می خوردند، نسبت به آنهایی که کمتر از ۱۰۰ گرم گوشت مرغ یا طیور در هفته مصرف می کردند، ۲۷ درصد بیشتر در خطر مرگ قرار داشتند. این خطر برای آنهایی که بالاتر از این مقدار مصرف می کردند، بیشتر می شد و علل مرگ آنان انواع سرطان ها و بیماریهای قلبی عروقی بود.
همین طور در افرادی که بالاتر از ۳۰۰ گرم گوشت سفید در هفته مصرف می کردند، نسبت به آنهایی که مصرف هفتگی شان کمتر از ۱۰۰ گرم بود، خطر مرگ بر اثر سرطان های دستگاه گوارش هم بالاتر از دو برابر بود.
از آنجائیکه این مطالعه با مطالعات قبلی که نشان داده اند مصرف گوشت سفید بجای گوشت قرمز در مقابل سرطان های دستگاه گوارش محافظت بیشتری ایجاد می کند، در تضاد است، متخصصان خاطرنشان می کنند که این مطالعه فقط وجود یک ارتباط را پیدا کرده است البته نه یک رابطه مستقیم بین مصرف بالای طیور و افزایش مرگ ومیر خصوصاً از سرطان های دستگاه گوارش و این الزاما به این معنا نیست که گوشت طیور سرطان زاست.
به گزارش ایندیپندنت، در مطالعاتی که به بررسی سبک زندگی افراد می پردازند (مانند مطالعه موردنظر)، ممکنست عواملی وجود داشته باشند که موجب اشتباه یا سردرگمی در نتایج شوند. در عین حال سبب شوند تفاوت های موجود در نتایج مطالعه به درستی توضیح داده نشوند. در زیر به تعدادی از این عوامل اشاره می شود.
۱ــ برخی روش های پخت مرغ مانند تنوری کردن، کباب کردن یا سرخ کردن می توانند ترکیبات مضر مانند آمین های هتروسیکلیک و هیدروکربن های آروماتیک پلی سیلیکلی ایجاد کنند که به نقش داشتن در افزایش ریسک سرطان شناخته شده اند. مصرف مرغ فراوری شده که حاوی سدیم بالا، مواد نگهدارنده و چربی های اشباع شده اند هم می تواند در دستیابی به این نتیجه موثر باشد.
۲ــ شرکت کنندگان در مطالعه، رژیم غذایی خودرا خودشان گزارش می دهند. این یک مشکل رایج در مطالعات طولانی مدت است، برای اینکه ثبت تمامی وعده های غذایی که هزاران شرکت کننده طی ده ها سال می خورند، اساسا عملی نیست. اما این می تواند بر دقت این نوع مطالعات هم تاثیر بگذارد.
۳ــ سایر عوامل موثر بر سلامتی در این مطالعه ارزیابی نشده اند. البته فشار خون و برخی فاکتورهای دیگر قسمتی از ارزیابی بودند اما چیزهای دیگر که تاثیر زیادی بر سلامتی دارند، ارزیابی نشده اند. بطورمثال میزان فعالیت بدنی در این مطالعه ثبت نشده است. سایر عوامل تغذیه ای نیز درنظر گرفته نشده اند. بعنوان مثال با آنکه شرکت کنندگان بطور کلی رژیم مدیترانه ای را دنبال می کردند اما مردان بطور معمول گوشت بیشتر، الکل بیشتر و میوه و سبزیجات کمتری مصرف می کنند.

آیا باید مصرف مرغ را کنار بگذاریم؟

پاسخ به این پرسش چندان ساده نیست، اما متخصصان می گویند توقف کامل خوردن مرغ، رفتار شتاب زده ای خواهد بود، برای اینکه این مطالعه ثابت نمی کند مرغ بطور ذاتی مضر است بلکه نشان میدهد برخی الگوهای مصرف ممکنست با بالاتر بودن نرخ مرگ ومیر مرتبط باشند، خصوصاً در مردان مسن تر که بالاتر از ۳۰۰ گرم مرغ در هفته می خورند. یک فرد معمولی که چند وعده مرغ در هفته مصرف و رژیم غذایی مدیترانه ای را دنبال می کند، نباید نگران باشد، هرچند همیشه باید به این مساله توجه داشته باشد.
برای کاهش آثار مضر مرغ، پیشنهاد می شود:
– مرغ آزاد یا پرورش یافته در وضعیت طبیعی انتخاب کنید
– از محصولات مرغ فراوری شده اجتناب کنید
– روش های پخت با دمای پایین تر مانند پخت در فر یا آبپز کردن را انتخاب کنید
– از پروتئین های گیاهی یا غذای دریایی غافل نشوید

منبع: