عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی مطرح كرد شیوع ۲۰ تا ۳۰ درصدی كبدچرب در ایران

به گزارش آنی غذا یك فوق تخصص بیماری های كبد و گوارش بالغین با اشاره به اجرای طرح ˮكبد سالمˮ در دانشگاه علوم پزشكی شهیدبهشتی، اظهار داشت:  در مرحله اول این طرح، جمعیتی حدود ۱۰۰۰ نفر در شهر بومهن مورد آزمایش و غربالگری قرار خواهند گرفت و در ادامه این جمعیت تا ۵ هزار نفر نیز افزایش می یابد.
به گزارش آنی غذا به نقل از ایسنا، دكتر بهزاد حاتمی – عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به اینكه مطالعات كوهورت كبد در دانشگاه در حال اجراست، اظهار نمود: این برنامه تحت عنوان طرح “كبد سالم” در استان تهران اجرا می شود و جمعیتی حدود ۵ هزار نفر را مورد غربالگری و ارزیابی قرار می دهد.
وی با اشاره به اینكه نخستین گام مطالعات “طرح كبد سالم” از شهر بومهن شروع شده، اشاره كرد: در این طرح پرسش نامه هایی با سرفصل های عوامل خطر و شیوه زندگی، در اختیار افراد قرار می گیرد. همین طور سونوگرافی كبد و خونگیری از بیماران برای آزمایش های شمارش خون، كبد، كلیه، قند خون ناشتا، چربی و هپاتیت B و C به صورت كاملا رایگان برای داوطلبان این طرح انجام می شود.
این فوق تخصص بیماری های كبد و گوارش بالغین افزود: در گام بعدی تمامی آزمایشات بررسی و در صورت وجود مشكل و یا مورد مشكوكی افراد به مراكز سطح بالاتر تخصصی و فوق تخصصی كبد و گوارش دانشگاه علوم پزشكی شهیدبهشتی ارجاع داده می شوند.
وی با تاكید بر این كه “طرح كبد سالم” طرحی اپیدمیولوژیك است، از بازه زمانی یكساله اجرای این مطالعات به صورت پایلوت آگاهی داد و اظهار داشت: این ارزیابی ممكنست تا بازه زمانی دو تا سه ساله به طول انجامد.
عضو هیئت علمی دانشگاه با تاكید بر این كه برای ارائه آمار دقیق تر از خاصیت های كبد چرب باید مشخصات اپیدمیولوژی كبد چرب و سبك زندگی مردم در سطوح مختلف ارزیابی شود، اشاره كرد: در این طرح قسمت های حاشیه نشین، مركز و شمال شهر تهران با هدف ارزیابی افراد با سطح درآمد و دانش تغذیه ای مختلف مورد بررسی تقریبی از نظر شیوع كبد چرب قرار خواهند گرفت.
وی با بیان این كه كبد چرب شایع ترین علت بیماری مزمن كبدی است، اشاره كرد: بطور كلی میزان شیوع كبدچرب در دنیا حدود ۲۵ درصد و در كشور ما نیز حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد است.
این فوق تخصص بیماری های كبد و گوارش بالغین اظهار داشت: در كنار تمركز ما بر شناسایی و درمان بیماری كبد چرب، دو بیماری دیگر شامل هپاتیت B و C نیز مورد آزمایش و بررسی قرار خواهد گرفت و چنانچه جواب این آزمایشات مثبت باشد و فردی به این بیماری ها مبتلا باشد، درمان های لازم نیز صورت خواهد گرفت.
وی ادامه داد: در این مطالعه اگر افراد شركت كننده گرفتار افزایش آنزیم های كبدی باشند، به مراكز تخصصی سطح بالاتر ارجاع داده می شوند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، این فوق تخصص بیماری های كبد و گوارش بالغین شایع ترین عامل خطر مبتلاشدن به بیماری كبد چرب را پیروی از سبك زندگی نادرست در مردم دانست و اظهار داشت: زندگی ماشینی و كم تحركی زمینه های مبتلاشدن به بیماری كبد چرب را فراهم می كنند و ارتقای بهداشت عمومی یكی از مهم ترین عواملی است كه از مبتلاشدن به بیماری كبد چرب پیشگیری می كند.
حاتمی در خاتمه با اشاره به این كه مطالعه “طرح كبد سالم” با این عنوان و حجم برای نخستین بار در دانشگاه علوم پزشكی شهیدبهشتی و سطح كشور انجام شده، سفارش كرد: اصلاح سبك و شیوه زندگی، ورزش منظم و رعایت رژیم غذایی از مهم ترین عوامل موثر در پیش گیری از مبتلاشدن به بیماری كبد چرب هستند.

منبع: