به گزارش آنی غذا، متخصص تغذیه، با تاکید بر اهمیت دوران نوجوانی در رشد جسمی و ذهنی انسان اظهار داشت: نوجوانی یکی از حساس ترین دوره های زندگی است که در آن احتیاج به انرژی، پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی افزایش خواهد یافت
ربابه شیخ الاسلام متخصص تغذیه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر اظهار داشت: دوران نوجوانی یکی از حساس ترین و حیاتی ترین مراحل زندگی انسان به شمار می رود؛ دوره ای که با جهش رشدی، تغییرات سریع هورمونی و رفتارهای تکاملی همراه می باشد و بنابراین از نظر کمبودهای تغذیه ای و عاطفی، صدمه پذیر بحساب می آید. تفاوت های تغذیه ای بین دختران و پسران شیخ الاسلام افزود: پسران به علت افزایش رشد استخوانی و عضلانی نسبت به دختران به انرژی و مواد مغذی بیشتری نیاز دارند و از طرفی، نیاز دختران به آهن به علت شروع عادت ماهانه بیشتر است و این کمبود می تواند زمینه ساز کم خونی، ضعف ایمنی، اختلال خلقی و کاهش حافظه شود. نقش کلیدی درشت مغذی ها و ریزمغذی ها وی ادامه داد: انرژی موردنیاز نوجوانان باید بر مبنای واحد قد محاسبه شود، نه صرفا سن یا وزن. همینطور تأمین پروتئین، کربوهیدرات های پیچیده، و چربی های مفید در کنار محدودیت مصرف چربی های اشباع شده از اصول کلیدی تغذیه این سنین است. به قول شیخ الاسلام، مواد معدنی نظیر کلسیم، آهن، و روی اهمیت بالای ی در رشد استخوان و عملکرد ایمنی بدن دارند و مصرف زیاد آهن می تواند جذب روی را کم کند و بالعکس، که این مورد ضرورت تعادل در مکمل یاری را نشان داده است. ویتامین ها و سایر ترکیبات ضروری وی افزود: ویتامین های A، C، E و فولات در این دوره اهمیت زیادی دارند. کمبود مصرف میوه ها، سبزی ها و لبنیات در بین نوجوانان، دریافت ناکافی این ویتامین ها را به دنبال دارد. از دیگر ترکیبات غذایی ضروری میتوان به فیبر اشاره نمود که در جلوگیری از چاقی، بیماری های قلبی و دیابت مؤثر است.
الگوی تغذیه سالم برای نوجوانان شیخ الاسلام تصریح کرد: الگوی تغذیه ای سالم برای نوجوانان عرضه شده که این الگو شامل مصرف نان های سبوس دار، میوه و سبزی های رنگی، گوشت کم چرب، لبنیات کم چرب، پرهیز از فست فود، نوشابه های گازدار، و مصرف نوشیدنی های خانگی و مغذی مانند دوغ و آب میوه طبیعی است و نوجوانان از مغزها، جوانه گندم، منابع کولین و لسیتین برای تقویت حافظه بخصوص در روزهای امتحانات استفاده نمایند و فعالیت ورزشی منظم را در برنامه روزانه خود بگنجانند. مقدار مناسب نان و غلات برای نوجوانان وی ادامه داد: نوجوانان باید روزانه بین ۶ تا ۱۱ واحد از گروه نان و غلات، ترجیحاً از نوع سبوس دار و کامل، مصرف کنند و همینطور دریافت حداقل پنج واحد میوه و سبزی، بخصوص سبزی های زرد، سبز تیره و نارنجی رنگ، برای تأمین ویتامین های ضروری مانند A و C ضروری می باشد. به قول شیخ الاسلام؛ در گروه مواد پروتئینی هم سفارش می شود نوجوانان روزانه دو واحد گوشت کم چرب، حبوبات، سویا یا مغزها مصرف کنند. همینطور تأمین ۳ تا ۴ لیوان لبنیات مانند شیر، ماست یا پنیر برای دریافت کلسیم و ویتامین D بسیار حائز اهمیت می باشد. مصرف شیرینی، دسر و سایر منابع قند و چربی هم باید به حداکثر یک وعده در روز محدود شود. متخصص تغذیه، ضمن اشاره به اهمیت الگوی غذایی سالم در این دوران اظهار داشت: تنوع غذایی، رعایت تعادل میان دریافت انرژی و فعالیت بدنی، پرهیز از چربی های اشباع، قند و نمک، و استفاده از روغن های گیاهی سالم از مهم ترین اصول تغذیه در نوجوانی است.
منبع: anighaza.ir