استفاده از مواد نگهدارنده در صنایع غذایی سلامت را تهدید می کند؟

به گزارش آنی غذا، متخصص تغذیه اظهار داشت: مواد نگهدارنده از رشد باکتری ها جلوگیری می کنند و بنابراین در خیلی از مواد غذایی بسته بندی شده مورد استفاده قرار می گیرند.
آزیتا حکمت دوست، پزشک عمومی و متخصص تغذیه، در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با فواید و مضرات مواد نگهدارنده اظهار داشت: مواد نگهدارنده از رشد باکتری ها جلوگیری می کنند و بنابراین در خیلی از مواد غذایی بسته بندی شده مورد استفاده قرار می گیرند. وی در توضیح روش های نگهداری مواد غذایی اضافه کرد: برای افزایش ماندگاری مواد غذایی، دو روش عمده وجود دارد. یک استفاده از بسته بندی های استریل با دمای بالا، مانند شیرهای تترا پک (نوع ویژه ای از بسته بندی) که در آن هیچ باکتری باقی نمی ماند. روش دوم اضافه کردن مواد نگهدارنده، مانند بنزوات سدیم (یک مادهٔ نگهدارندهٔ غذایی است و در محیط اسیدی از فعالیت باکتری ها و قارچ ها جلوگیری می کند) به نوشابه است که مانع از رشد باکتری ها می شود.
میزان استاندارد مواد نگهدارنده و تاثیر آن بر سلامت این متخصص تغذیه ضمن اشاره به این که مقدار مجاز مواد نگهدارنده بر مبنای استانداردهای مشخص تعیین شده است، افزود: مصرف این مواد در حد استاندارد، معمولا مشکل جدی برای بدن ایجاد نمی نماید. اما مصرف بیش ازحد آنها امکان دارد اثرات تجمعی داشته باشد و به سلول های بدن صدمه برساند. وی اذعان کرد: مطالعات گسترده ای در این حوزه روی حیوانات انجام شده است، چونکه انجام این آزمایشات با دوزهای بالا روی انسان از نظر اخلاقی امکانپذیر نیست. نتایج این مطالعات نشان داده است که مصرف زیاد مواد نگهدارنده می تواند به اندام هایی مانند کبد و کلیه صدمه برساند.
خطرات مصرف بیش ازحد مواد نگهدارنده حکمت دوست ضمن اشاره به مضرات برخی مواد نگهدارنده در ادامه اظهار داشت: بعنوان مثال، نیترات که به سوسیس و کالباس اضافه می شود، می تواند در بدن به نیتروزآمین (نیتروزآمین ترکیبی است که از برقراری پیوند میان گروه نیتریت یا نیترات و آمین های نوع دوم یا سوم آزاد موجود در فرآورده های پروتئینی و گوشتی ایجاد می شود) تبدیل گردد که خطر صدمه به سلول ها و افزایش احتمال ابتلاء به سرطان های دستگاه گوارش را به دنبال دارد. ایشان در ادامه خاطرنشان کرد: کسانیکه به صورت مداوم و در هر وعده غذایی از نوشابه های گازدار، سوسیس و کالباس استفاده می نمایند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند، چونکه تجمع این مواد در بدن می تواند صدمه های جدی ایجاد نماید. مواد نگهدارنده و تاثیر آن بر کودکان این متخصص تغذیه در رابطه با تاثیر مواد نگهدارنده بر کودکان بیان نمود: کودکان و سالمندان جز گروههای صدمه پذیر محسوب می شوند. از آنجائیکه تکثیر سلولی در کودکان بیشتر است، حساسیت بدن آنها نسبت به مواد شیمیایی افزایش خواهد یافت. به همین دلیل، در آزمایش های پزشکی ابتدا محصولات جدید روی بزرگسالان آزمایش می شود و بعد از تأیید ایمنی، برای کودکان هم مورد استفاده قرار می گیرد.
مواد نگهدارنده در لبنیات و سایر محصولات غذایی حکمت دوست مطرح کرد: لبنیات پاستوریزه احتیاجی به مواد نگهدارنده ندارند. فرایند پاستوریزاسیون بگونه ای طراحی شده که شیر و سایر محصولات لبنی بدون افزودن مواد نگهدارنده ماندگاری داشته باشند. در صورت اضافه شدن مواد نگهدارنده به لبنیات، این اقدام تخلف بحساب می آید. وی ادامه داد: در صنایع غذایی، استفاده از برخی مواد نگهدارنده، مانند نیترات در سوسیس و کالباس یا بنزوات سدیم در نوشابه ها، اجتناب ناپذیر است. اما این مواد دارای استانداردهای مشخصی هستند و نباید از حد مجاز فراتر روند.