یك كارشناس تغذیه عنوان كرد؛ قرنطینه خانگی زمان مناسبی برای تهیه غذاهای سالم می باشد

به گزارش آنی غذا رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اظهار داشت: قرنطینه خانگی زمان مناسبی برای انتخاب و تهیه غذاهای سالم و با ارزش تغذیه ای مناسب می باشد.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، فرشته فزونی، به مناسبت هفته بسیج ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم که از ۱۵ تا ۳۰ دیماه ۹۹ با شعار «تغذیه سالم، تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری ازکرونا» در سرتاسر کشور برگزار می شود، اضافه کرد: در بحران هایی مانند کرونا، تبعیت از یک الگوی تغذیه ای سالم یکی از مهم ترین و اساسی ترین عامل در تقویت سیستم ایمنی و حفظ سلامت به حساب می آید. وی تصریح کرد: برنامه ریزی مناسب برای مصرف وعده های غذایی اصلی در ساعات مشخص الزامی است. همینطور برای دریافت کلیه ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن و افزایش سطح ایمنی و مقابله با بیماری کووید ۱۹ باید به تعادل و تنوع مصرف گروه های غذایی مختلف و جایگزین های آنها توجه داشته باشیم. غذاخوردن دور یک سفره با اعضای خانواده، پختن غذاهای متنوع یا ساده در منزل با همکاری اعضای خانواده، پخت غذاهای متنوع سالم (کم نمک، کم چرب و کم شیرین) با استفاده از کتب آشپزی یا برنامه های تلویزیون و فضای مجازی، همکاری اعضای خانواده در آماده سازی و تهیه غذا، کمک کردن در نظافت منزل، گلکاری و کاشت دانه انواع سبزی و صیفی (در حیاط منزل، پشت بام یا گلدان های آپارتمانی) و انجام حرکات نرمشی از دیگر سفارش های این کارشناس تغذیه است. فزونی افزود: هموطنان حداقل دو واحد میوه در طول روز بعنوان میان وعده یا پیش از غذا و همینطور سبزی خوردن و سالاد همراه غذا را مصرف کنند. از دیگر سفارش های وی، می توان به کاهش مصرف غذاهای چرب و سرخ شده و پرادویه، پرهیز از مصرف فست فودها و حتی الامکان تهیه آنها در منزل با مواد غذایی سالم، پرهیز از مصرف نوشیدنی های گازدار یا آب میوه های صنعتی و سایر نوشیدنی های شیرین مثل شربت ها و استفاده از شربت های کم شیرین خانگی و عرقیات گیاهی در صورت تمایل اشاره نمود. فزونی اضافه کرد: افراد برنامه ریزی مناسبی برای خواب منظم، بموقع و آرام داشته باشند و از مصرف نوشیدنی ها و خوردنی های محرک مانند قهوه، نسکافه، شکلات تلخ در ساعات عصر و شب برای پیشگیری از بی خوابی پرهیز کنند. وی ادامه داد: افراد مبتلا به بیماری های غیر واگیر همچون دیابت، بیماری های قلبی عروقی، کبدی، پرفشاری خون، آسم و مشکلات تنفسی، مبتلایان به اضافه وزن و چاقی بیشتر مستعد مبتلا شدن به کرونا هستند. رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اخطار نسبت به مخاطرات ماندن در منزل در دوران شیوع ویروس کرونا، بروزعاداتی مثل عدم تحرک کافی، ورزش نکردن، به هم خوردن خواب شبانه و بیدار ماندن طولانی مدت در طول شب، ریزه خواری و مصرف تنقلات کم ارزش غذایی را همچون این صدمه ها عنوان نمود. به قول وی، مصرف تنقلات کم ارزش غذایی با ایجاد اضافه وزن و چاقی و برخی کمبودهای تغذیه ای باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن و زمینه ساز یا تشدید کننده بیماری های غیر واگیر می شود که در نهایت ریسک ابتلای فرد به کرونا را افزایش داده و در صورت بروز بیماری روند بهبودی را با تاخیر مواجه می سازد. فزونی با تکیه بر ضرورت توجه ویژه به الگوی غذایی سالم در شرایط اپیدمی کرونا به منظور تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از مبتلا شدن به کووید ۱۹، قرنطینه خانگی را فرصت مناسبی برای اصلاح عادات تغذیه ای نادرست و یادگیری الگوی تغذیه ای سالم دانست. وی ضمن اشاره به برگزاری بسیج ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم از ۱۵ تا ۳۰ دی ماه، ارتقای آگاهی، نگرش و عملکرد خانواده ها در مورد نقش تغذیه سالم بر تقویت سیستم ایمنی بدن را یکی از مهمترین اهداف این بسیج ملی عنوان نمود. فزونی، از دیگر اهداف این بسیج ملی به جلب همکاری رسانه های جمعی در آموزش مردم وترویج فرهنگ سازی تغذیه صحیح، استفاده از پتانسیل سایر سازمانها برای اطلاع رسانی به مردم، جلب همکاری خیرین برای حمایت تغذیه ای از اقشار صدمه پذیر وافزایش آگاهی جامعه نسبت به نشانگرهای رنگی تغذیه ای و انتخاب درست محصولات غذایی اشاره نمود. این کارشناس تغذیه اضافه کرد: کارشناسان تغذیه مراکز خدمات جامع سلامت در این راستا ضمن پیگیری تلفنی به ارائه آموزش های تغذیه ای به بیماران مبتلا به کووید ۱۹، دیابت، پرفشاری خون، دارای اضافه وزن و چاقی، کودکان دارای سوءتغذیه، نوجوانان، زنان آبستن و سالمندان می پردازند. وی همکاری با سامانه تلفنی ۴۰۳۰ و پاسخگویی به سوالات تغذیه ای بیماران، اطلاع رسانی و آموزش تغذیه سالم به مراجعان مراکز و پایگاههای سلامت، اطلاع رسانی و آموزش تغذیه سالم برای تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از کرونا ازطرق مختلف (کانال سفیران سلامت و برنامه هرخانه یک پایگاه سلامت، سامانه شاد آموزش و پرورش، با همکاری شهرداری و سایر ادارات و استفاده از پتانسیل های موجود) و جلب همکاری خیرین و اهدای سبدهای معیشتی و حمایت تغذیه ای از اقشار صدمه پذیر را از دیگر اقدامات معاونت در این راستا عنوان نمود. فزونی با بیان این مطلب که در دوران قرنطینه امکان دارد مصرف مواد غذایی پرکالری حاوی چربی، قند و نمک و تنقلات نامناسب افزایش یابد، اظهار داشت: افزایش دریافت غذاهای چرب و نوشیدنی های شیرین و پر کالری، کم تحرکی، افزایش زمان تماشای تلویزیون و استفاده زیاد از کامپیوتر، تبلت و موبایل از علل اصلی اضافه وزن و چاقی در دوران انتشار کرونا هستند که سلامت را به خطر می اندازد. وی ضمن اشاره به اینکه برخی خانواده ها امکان دارد به مواد غذایی مناسب دسترسی نداشته باشند تصریح کرد: در این دوران هر خانواده می تواند با مدیریت مطلوب تغذیه از یک رژیم غذایی متعادل و سالم برخوردار شد. در واقع قرنطینه خانگی زمان مناسبی برای انتخاب و تهیه غذاهای سالم و با ارزش تغذیه ای مناسب می باشد. به قول فزونی داشتن برنامه غذایی مناسب، فعالیت بدنی و مدیریت استرس، بهترین راه برای سالم ماندن و تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی به حساب می آید. وی، برنامه غذایی متعادل را به معنای مصرف متعادل و متنوع همه گروه های غذایی و جایگزین های آنهاذکر کرد که شامل انواع میوه ها، سبزی ها، غلات کامل، لبنیات کم چرب، انواع گوشت ها) قرمز، مرغ، ماهی و طیور (، انواع حبوبات و تخم مرغ می شود و بهترین راه برای تأمین مواد مغذی مورد نیاز و تقویت سیستم ایمنی بدن به حساب می آید. فزونی با عنایت به کاهش فعالیت بدنی در قرنطینه خانگی تصریح کرد که در این ایام باید دریافت انرژی روزانه در حد متعادل صورت گیرد. وی این ایام را فرصت مغتنمی برای مشارکت کودکان و نوجوانان در فرآیند آماده سازی غذا و سالاد و آشنایی بیشتر آنان با غذاهای سالم و دارای ارزش تغذیه ای برشمرد. رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن اشاره به اهمیت تقویت سیستم ایمنی بدن درحفاظت در مقابل بیماری ها تصریح کرد: با مصرف غذاهای غنی از مواد مغذی و رفتارهای سالم غذایی می توانیم سیستم ایمنی را قوی تری نماییم. وی با تکیه بر صرف منظم وعده های اصلی غذایی و میان وعده در خلال روز بخصوص صبحانه سفارش کرد که در وعده صبحانه حتما از تخم مرغ، شیرکم چرب، پنیرکم چرب و کم نمک، نان و غلات سبوس دار و میوه و سبزی استفاده گردد. این کارشناس تغذیه مصرف انواع میوه های در دسترس (انار، سیب، مرکبات، توت فرنگی، زردآلو، طالبی، موز، انبه، هندوانه، کیوی) و سبزی هایی مانند هویج، کدو حلوایی، انواع فلفل، سبزی های برگ سبز) اسفناج، کاهو (گوجه فرنگی، خیار، انواع کلم را در این حوزه موثر دانست. همینطور تصریح کرد از انواع سبزی ها در وعده های غذایی اصلی مانند انواع سالادها، آش ها، خورشت ها، سوپ ها، خوراک، انواع پلومی توان استفاده نمود. به قول وی، مصرف انواع مرکبات (پرتقال و نارنگی و لیمو ترش و نارنج) به صورت منظم و روزانه حداقل دو عدد در روز با عنایت به این که حاوی ویتامین Cهستند نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارند. فزونی ضمن اشاره به دریافت مکمل های سفارش شده از قبیل ویتامین Dبراساس پروتکل های ابلاغی برای گروه های سنی مختلف خاطرنشان کرد که مصرف منابع غذایی حاوی آهن مثل انواع گوشت و حبوبات همراه منابع غذایی ویتامین C(نارنج و آبلیموی تازه) می تواند سبب جذب بهتر آهن شود. او همینطور استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین ۶ Bمانند تخم مرغ، مرغ، ماهی، قارچ، حبوبات و آجیل ها را لازم برشمرد و مصرف غلات کامل سبوس دار (مانند نان های سبوس دار) که حاوی ویتامین های گروه Bو سلنیوم هستند را سبب تقویت سیستم ایمنی ذکر کرد. فزونی با تکیه بر مصرف مایعات گرم فراوان، آب شرب سالم را بهترین نوشیدنی برای رفع تشنگی برشمرد و مصرف آب میوه تازه، دوغ کم نمک و بدون گاز، شربت های خانگی بسیار کم شیرین را سفارش کرد. همینطور مصرف شیر و لبنیات) کم چرب (و ترجیحاً پروبیوتیک به مقدار حداقل دو لیوان در روز را الزامی دانست. رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مصرف حداقل دو بار در هفته از انواع ماهی به علت اینکه حاوی چربی های امگا ۳ و سلنیوم هستند را در تقویت سیستم ایمنی مهم برشمرد. فزونی همینطور تصریح کرد: با عنایت به این که آجیل ها منبع خوبی از ویتامین Eو روی و سلنیوم هستند بهتر است که انواع آجیل و مغزهای بی نمک هم در برنامه غذایی روزانه گنجانده شود البته نباید درمصرف آنها زیاده روی کرد.

منبع: