به بهانه هفته جهانی سلامت مردان عواملی كه از عمر مردان می كاهد

به گزارش آنی غذا رئیس اداره سلامت میانسالان وزارت بهداشت، با اشاره به عواملی كه سبب كاهش عمر مردان می شود، اظهار داشت: شایع ترین و كشنده ترین سرطان میان مردان سرطان معده و سرطان ریه است.
دکتر مطهره علامه در گفتگو با ایسنا، با اشاره به اینکه هفته بین المللی سلامت مردان از ۱۵ تا ۲۱ ژوئن برگزار می شود، اظهار داشت: امسال با عنایت به شیوع کووید_۱۹ در دنیا و شدت مبتلا شدن و مرگ و میر بیشتر مردان نسبت به زنان، سبب شده که این مورد در صدر مسائل مطرح شده در هفته سلامت مردان قرار گیرد. امسال به علت شیوع بیشتر بیماری کووید۱۹ در مردان شعار این هفته” Take Action on Covid-۱۹ ” یا “برای کووید ۱۹ اقدام کنید” است.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا بر مبنای مصاحبه های انجام شده توسط برخی متخصصین عمر مردان کوتاه تر از زنان است بیان می شود، اضافه کرد: علاوه بر مرگ و میر ناشی از کووید ۱۹، به صورت کلی مردان در همه گروه های سنی، مرگ و میر بالاتر و طول عمر کوتاه تری نسبت به زنان به علل مشابه دارند. مشکلات، مواجهات و عوامل خطر اختصاصی گوناگونی نیز، سلامت آنان را تهدید می کند. رفتارهای پرخطر بیشتر، مواجهات خطرناک مانند مواجهات خطرناک شغلی، خشونت بالاتر در مردان، سوانح و حوادث ترافیکی و شغلی کشنده و شیوع و بروز بیشتر بیماری های مزمن کشنده مانند سکته قلبی و مغزی در مردان از مهم ترین علل مرگ و میر بالاتر و عمر کوتاه تر مردان است که آنرا به یک بحران مهم سلامتی در همه دنیا تبدیل نموده است.
وی با اشاره به اینکه از سوی دیگر مردان از خدمات بهداشتی درمانی کمتری بهره مند می شوند، افزود: در چنین شرایطی آگاهی، حمایت و عمل بعنوان اصلی ترین راهکارهای رفع بحران یاد شده، می تواند جامعه مردان را هم از حداقل مواهب سلامت بهره مند سازد.
وی درباره تأثیر شغل مردان در بروز بیماری در آنها، اظهار نمود: بیماری های شغلی مانند بیماری های ریوی، سرطان های شغلی، گرفتاری های اسکلتی_عضلانی، عوامل اثرگذار ناشی از شغل بر سلامت باروری مردان و حوادث شغلی از مهم ترین مواردی هستند که سبب مرگ و میر یا ناتوانی و بیماری مزمن در مردان می شوند. فراهم شدن محیط کار سالم که در آن کارکنان و مدیران با هم برای حمایت و ارتقای سلامت کار می کنند و شرایط لازم برای تغذیه صحیح، تحرک بدنی کافی، حفظ وزن سالم، حذف مصرف دخانیات و سایر مواد اعتیاد آور فراهم شده و شرایطی ایجاد شود که ایمنی و سلامتی برای کارکنان تامین گردد، بسیار مهم می باشد. همینطور در صورتیکه رفاه و سلامت روانی کارکنان مد نظر قرار گیرد و امکان استفاده از خدمات بهداشتی و غربالگری فراهم باشد، می تواند در ارتقای سلامت شغلی کارکنان و بخصوص مردان موثر باشد.
علامه، درباره نقش علل شغلی در ایجاد ناباروری در مردان هم اظهار نمود: برخی عوامل شغلی می توانند منجر به کاهش تعداد اسپرم ها و افزایش درصد اسپرم های ناهنجار شوند. این موارد شامل استنشاق هوای آلوده یا مواد شیمیایی، تماس پوستی با موادی مثل رنگ های روغنی، چسب ها، هیدروکربن ها، رادیواکتیو، آفت کش ها، افزایش دما در ناحیه تناسلی، تماس بیش از اندازه با آب گرم، زیاد سونا رفتن، یا نشستن به مدت طولانی در آب داغ و… می تواند سبب کاهش اسپرم ها شود. همینطور کارگران مزارع که در معرض حشره کش ها و سایر مواد شیمیایی قرار دارند، مواجهه با مقدار زیادی گازهای بیهوشی، داروهای سیتواستیک، جیوه و اشعه ایکس، کار با رنگ ها و حلال ها، سر و کار داشتن با سرب مثل باطری های ذخیره برق یا مواجهه با اشعه هم از عوامل اثرگذار بر مبحث باروری هستند.
وی ادامه داد: در هر صورت ناباروری یک مشکل چند عاملی است که یک بخشی از آن عوامل فیزیکی مثل هورمون ها و تغذیه و بخش دیگر آنرا مسائل روانی و عاطفی می سازند.
رئیس اداره سلامت میانسالان وزارت بهداشت، در مورد آمار ناباروری در بین مردان اظهار نمود: باید اظهار داشت که به صورت کلی ناباروری با علل مردانه در تمام دنیا حدود ۴۰ درصد موارد ناباروری را به خود اختصاص می دهد اما، آمارهای متفاوتی بر حسب نوع مطالعه وجود دارد. به تازگی یک مطالعه بزرگ استاندارد ملی توسط دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت انجام شده است که بزودی نتایج آن منتشر خواهد شد.
وی شایع ترین سرطان میان مردان را سرطان معده و سرطان ریه معرفی کرد و اضافه کرد: همینطور این سرطان ها کشنده ترین سرطان ها در مردان ایران هستند. سرطان روده هم سرطان شایعی است که در صورت تشخیص زودهنگام قابلیت درمان کامل دارد. اما سرطان های اختصاصی مردان همچون سرطان پروستات، بیضه و مثانه در مردان از اهمیت زیادی برخوردار می باشند.
علامه افزود: از ۵۹ هزار مورد جدید سرطان در سال ۲۰۱۸ در مردان ایران، ۶هزار و ۴ مورد آن سرطان پروستات بوده است که ۱۰ تا ۱۱ درصد سرطان های مردان را شامل می شود. به صورت کلی سرطان پروستات سیر کندی دارد و در صورتیکه بموقع تشخیص داده شود، موفقیت بالایی در درمان خواهد داشت.
وی درباره اقدامات وزارت بهداشت برای سلامت مردان، خاطرنشان کرد: از سال ۹۸ تدوین سند ملی سلامت مردان توسط اداره سلامت میانسالان دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت پیگیری شده و با همکاری همه جانبه بیشتر از ۲۵ سازمان دولتی، خصوصی و انجمن های علمی در رابطه با برگزاری ۲۳ جلسه مدیریتی و با استفاده از نظرات کارشناسی ۹۹ نفر از صاحب نظران و مراکز تحقیقاتی و علمی تدوین شده است. همینطور دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی هم بررسی این سند را در کمیسیون عالی در برنامه خود قرار داده است و بعد از تصویب آن، امسال تدوین و اجرای برنامه های عملیاتی آغاز خواهد شد.
علامه اضافه کرد: پیش از این هم اقدامات مهم دیگری در زمینه سلامت مردان صورت گرفته است؛ همچون تدوین و اجرای موفق پایلوت برنامه سلامت مردان میانسال در پنج دانشگاه، تدوین پروتکل های خودمراقبتی مردان کشور، اجرای کمپین های مختلف در هفته ملی سلامت مردان، اجرای پروژه های تحقیقاتی و هماهنگی های بین بخشی مختلف در زمینه سلامت مردان، مکاتبات و گزارش های مختلف بین المللی در زمینه سلامت مردان، ارتباط منسجم و مداوم با دانشگاه های علوم پزشکی کشور در زمینه سلامت مردان و… از این دست اقدامات برای سلامت مردان است.